Európai körkép, avagy milyen szakpolitika kell a felújításokhoz?

"Nem egyszerű, sőt több, mint bonyolult, de azért vannak jó megoldások" lehetne a konklúziója a többlakásos épületek energetikai felújítását vizsgáló szakpolitikai tanulmánynak. Noha az energetikai korszerűsítés legfőbb akadályának Skóciától Franciaországon át Magyarországig a pénzhiány mondható, a kép valójában ennél sokkal színesebb. 

Szakpolitikai ajánlások megfogalmazása az elsődleges célja a LEAF - Energiahatékonyság közösen projekt keretében publikált nemzetközi dokumentumnak. A konkrét ajánlásokon túl azonban a dokumentumból érdekes körkép rajzolódik ki a projektben résztvevő partnerországok energiapolitikai viszonyairól, a döntéshozói kultúráról, pénzügyi és szociális akadályokról, valamint az állampolgárokkal való párbeszédről.

A tanulmány elemzi a partnerországok szabályozási gyakorlatát, az állami támogatási és kommunikációs programokat, áttekintést ad az épületkorszersítési piac elemeiről és az abban fellelhető hiányosságokról, akadályokról, valamint számos jó példát is felsorakoztat. 

Olvashatunk például arról, hogy Németországban csak olyan felújítás kaphat állami támogatást, ami meghaladja a törvény által megkövetelt hatékonysági szintet, vagy arról, hogy Angliában, csak bizonyos energetikai minimumok mellett adhatók bérbe lakások.

A teljes anyag magyarul letölthető innen.

 


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Király Zsuzsanna [email protected]