A Roszatom „technikai kizárólagossága” kamu volt

Bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság politikai háttéralkuk és nem szakmai indokok alapján adta áldását arra, hogy az oroszok a nemzetközi tender kiírása nélkül kapták meg Paks II tervezését és kivitelezését. A napokban Jávor Benedek képviselő által nyilvánosságra hozott vaskos dokumentumcsomagból részletesen kiviláglik, hogy milyen politikai stiklizések nyomán fújta le az EU a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.

Az orosz beszállító „technikai kizárólagossága” mondvacsinált érv volt: a dokumentumokból kiderül, hogy hosszú ideig a Bizottság szakértői se hitték el, hogy műszaki szempontból megalapozott döntés lett volna az amerikai, francia és más beszállítók kizárása, és a hosszú évekig előkészített nemzetközi tender hirtelen lefújása. A magyar kormány és a Bizottság tehát politikai háttéralkut kötött, az uniós közbeszerzési szabályok megkerülésével.

Az Energiaklub a kezdetektől hangoztatta fenntartásait a technikai kizárólagosság fals érvével szemben. A kérdésben közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, amelyet a Miniszterelnökség háromszor is visszadobott, ezért pert indítottunk. A most nyilvánosságra hozott dokumentumok átfednek az általunk kért dokumentumokkal, ezért egyelőre visszavontuk bírósági keresetünket. A többszáz oldal átvizsgálása után újabb eljárásban kérünk majd információt, a közzétett bizottsági dokumentumok alapján módosított tartalommal.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Fabók Márton [email protected]