Az Energiaklub pert indított a Miniszterelnökség ellen Paks II tenderének elmaradása ügyében

A mai napon lezajlott tárgyalás alapján egyelőre úgy tűnik, hogy nem léteznek olyan hivatalos dokumentumok, amelyek alapján a kormány a Roszatom, és az orosz technológia mellett döntött.

Az Európai Bizottság korábbi kötelezettségszegési eljárásában a magyar kormány arra hivatkozott, hogy csak és kizárólag a Roszatom alkalmas Paks II megépítésére. Ennek állítólagos indokait az Energiaklub korábban háromszor is próbálkozott megtudni közérdekű adatigénylés keretében. Mindháromszor sikertelenül, a Miniszterelnökség ugyanis cinikusan kikerülte a tényleges válaszadást.

A per első tárgyalása a mai napon zajlott le. A Fővárosi Törvényszék egyelőre elhalasztotta a döntést.

A kormányzat az atomerőmű-beruházás előkészítése során vissza-visszatérően úgy nyilatkozott, hogy a legjobb ajánlatot fogják kiválasztani az új paksi blokkok megépítésére egy nemzetközi tender alapján. Mindezt egészen 2014. januárjáig, amikor Moszkvában a magyar kormányzat nagy hirtelenséggel paktumot kötött Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Paks II megépítésére. Az ország legnagyobb beruházási projektjét látszólag az alternatívák felmérése nélkül kapta meg a Roszatom. Az Európai Bizottság ezért kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett a magyar kormány ellen. Az uniós közbeszerzési szabályok ugyanis sem a közpénzek elszórását, sem a mutyit nem támogatják.

A kormány ekkor dobta be a bűvös szót: technikai kizárólagosság. Hogy mik lennének azok a műszaki sajátosságok, amelyek alapján egyedül a Roszatom ajánlata jöhetett szóba, azonban se akkor, se ezután nem osztotta meg a nyilvánossággal. A Bizottság mindenesetre megszüntette a kötelezettségszegési eljárást. Az Energiaklub háromszor is közérdekű adatigénylést nyújtott be ezen „technikai kizárólagosságok” megismerésére. A Miniszterelnökség válaszaiban hol nemes egyszerűséggel nem a feltett kérdésekre válaszolt , hol a választ megkerülve kioktatta a kérdéseket benyújtó Energiaklubot, hol felháborodott a megválaszolatlan kérdések újbóli felvetésén.

A Miniszterelnökség a mai tárgyalás előtt egy órával ellenkérelmet nyújtott be. Ebben többek között ismertetik a tegnapi napon Aszódi Attila paksi bővítésért felelős államtitkár az MVM Paks II. projekttársaság honlapjára és saját blogjára felkerült irományát, amelyben a Roszatom technológiája mellett érvel. Ez a tegnapi blogbejegyzés lenne az állítólagos megalapozása a bő három évvel ezelőtti paksi paktumnak.

A tárgyaláson lényegében még a Miniszterelnökség is elismerte, hogy nem volt megalapozva az oroszokkal való szerződés. Egy tegnap kirakott blogposzt nem helyettesíti azt a döntésmegalapozó dokumentumot, amelyet 2014-ben kellett volna a kormánynak bemutatnia a magyar lakosság számára. Úgy gondoljuk, hogy a Kormány és a Miniszterelnökség eddig semmilyen meggyőző érvet, dokumentumot nem tudott felmutatni amellett, hogy valóban az orosz technológia-e a megfelelő és biztonságos választás Magyarország számára.
 

HÁTTÉR

Az Energiaklub az alábbi kérdéseket tette fel a Miniszterelnökségnek:

  1. Melyek azok a konkrét műszaki jellemzők, biztonsági követelmények, amelyek alapján a potenciális szóba jöhető reaktorok közül egyedül a Roszatom konszern által ajánlott VVER1200/AES2006 típusú reaktorok felelnek meg a paksi új blokkokkal kapcsolatos követelményeknek?
  2. Mennyiben tekinthetők az előbbi kérdésben meghatározott műszaki jellemzők a fukusimai baleset tapasztalataiból levont tanulságoknak?
  3. Készült-e arra vonatkozóan korábban elemzés, vagy bármilyen dokumentáció, amely összegzi, hogy a szóba jöhető reaktortípusok számát milyen technikai és biztonsági követelmények alapján szűkítették le az orosz típusra? Amennyiben igen, mikor készült el? Rendelkezésre állt ez a dokumentáció 2014. január 14-e, a magyar-orosz szerződés megkötése előtt? Kérjük, küldje meg részünkre az erre vonatkozó dokumentációt!
  4. Amennyiben nem készült ilyen dokumentáció, kérem ismertesse, hogy milyen folyamatok mentén döntöttek úgy, hogy kizárólag a Roszatom által ajánlott reaktortípusok felelnek meg a magyar követelményeknek.

Az Energiaklub közérdekű adatigénylései és a Miniszterelnökség válaszai a lenti linkeken érhetők el:
 


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Fabók Márton [email protected]