Elindult a "Klíma Panasz" weboldal

Heves eső okozta villámárvíz? Elviselhetetlen hőség? Pusztító viharok? Napjainkban már megszokott jelenségek, amelyekhez alkalmazkodni kell. A „Berlin-Budapest klímaadaptációs párbeszéd” projekt keretében hazánkban egyedülálló, éghajlatváltozással összefüggő panaszokat gyűjtő webes felületet fejlesztett ki az Energiaklub partnere.

Elkészült a Klíma Panasz nevű honlap, amelyen a lakosság bejelentéseit várjuk az éghajlattal kapcsolatos problémák feltérképezéséhez.

A Klíma Panasz felületén mind számítógépről, mind mobil eszközökről csupán pár klikkeléssel rögzíthető a probléma: ha szinte leolvad rólunk a cipő a hőségben vagy bokáig járunk a vízben egy hirtelen jött zivatar után. A nyitóoldal térképén be lehet jelölni az adott utcát vagy területet, ahol a problémát észleljük, majd meg kell adni a problémát kiváltó okot, például villámárvíz, belvíz vagy a nagy hőség. Az oldal rákérdez arra is, hogy mi károsodik az adott éghajlati problémától, legyen az egészségügyi, épületszerkezeti vagy környezeti kár.

„A Klíma Panasz felületen rögzített problémák nagyon hasznos és fontos kutatási adatokat biztosítanak számunkra. Bízom benne, hogy sokan jelzik észrevételeiket az oldalon.” – mondta Dr. Gyimóthy Adél, a Klíma Panasz fejlesztője, a Berlini Műszaki Egyetem kutatója. Az itt rögzített észlelések hozzájárulnak az Energiaklub és a Berlini Műszaki Egyetem közös munkájához, nevezetesen a IX. kerület klímaadaptációs cselekvési tervének kidolgozásához, melynek célja a lakosságot és a környezetet is egyre inkább terhelő éghajlati változások enyhítése. Az adatokat azonban nem kizárólag a IX. kerületből gyűjtjük: másodsorban Budapesten, de akár bármelyik egyéb magyar településre is rögzíthetők adatok.

A honlap nem csak a kutatóknak szolgáltat adatokat, hanem a lakosság számára is folyamatosan rendelkezésre állnak a legfrissebb adatok, szűrhetően az egyes probléma típusokra és előfordulási gyakoriságra is. A Klíma Panasz oldal így segíti a lakosság tájékoztatását és aktív bevonását is, ami azért fontos, mert az alkalmazkodás első lépése a problémák azonosítása.

 


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Pej Zsófia [email protected]