Hány fokos a Duna Paksnál?

Közérdekű adatigényléssel fordultunk a Paksi Atomerőműhöz, melyben azt kérjük, hogy adják ki a mérési adatokat a Duna vízhőmérsékletéről az atomerőmű közelében. Ugyanis a Duna az elmúlt napokban-hetekben rendkívüli módon felmelegedett, már több mint 26 fokos, mi pedig tudni szeretnénk, hogy tartható-e a vízhőmérsékleti határérték Paksnál.

Az atomerőművek óriási mennyiségű vizet igényelnek az áram termelése során, ezért telepítik ezeket jellemzően valamilyen természetes víz (tenger vagy folyó) közelébe. A Paksi Atomerőmű a Dunából vesz fel vizet, és ugyanide engedi is vissza – csak felmelegedve. Az atomerőműből kiömlő víz kb. 33-34 fokos.

A Duna természetes élővilága bizonyos hőmérsékleti keretek között érzi komfortosan magát – ha túlmelegszik a folyó, akkor ezek az élőlények elpusztulhatnak, illetve új, idegen fajok jelenhetnek meg a helyükön. Ez nem kívánatos, ezért a Dunában élő állatok és növények védelme érdekében határértéket írt elő az illetékes hatóság, ami fölé nem melegedhet a víz. A határérték 30°C, amit az atomerőmű alatt 500 méterrel kell mérni.

A Paksi Atomerőmű közleménye szerint a határértéket nem lépte túl az atomerőmű, mindenesetre mi szeretnénk ezt adatokkal alátámasztva is látni, ezért kértük most el a mérési adatokat.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Fülöp Orsolya [email protected]