Paks II csak állami támogatással tudna működni

Az Energiaklub elküldte ezzel kapcsolatos véleményét az Európai Bizottságnak. 

2015 novemberében döntött úgy az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága, hogy a kérdésben mélyreható vizsgálatot indít, mert komoly kételyei merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a tervezett paksi beruházás piaci körülmények között is megtérülne. A Bizottság részletes álláspontja január elején lett nyilvános, ehhez várták múlt péntekig az észrevételeket.

A magyar állam nem bizonyította a projekt megtérülését, nem végzett a döntés meghozatala előtt erre vonatkozóan részletes vizsgálatokat, nem számolt megfelelően a kockázatokkal, nem elemezte Paks II piaci hatásait és nem foglalkozott a lehetséges alternatívákkal – így foglalható össze tömören az a dokumentum, amelyet az Energiaklub a vizsgálat keretében küldött az Európai Bizottságnak. Ebben fenntartják álláspontjukat, amelyet a 2014 júniusában beadott panaszukban részleteztek, miszerint a Paks II. atomerőmű-beruházás az állami támogatás kritériumai közül mindet teljesíti.

Számításaink szerint a támogatás nem korlátozódna a beruházás megvalósítására, hanem kiterjedne a működésére is, azaz az erőmű működése alatt is nagy összegű állami költségvetési pénzeket kell a beruházásra költeni. Ezért különösen fontos, hogy a Bizottság alaposan megvizsgálja a kérdést, mert az adófizetőknek már önmagában a beruházás finanszírozása és az orosz hitel törlesztése is komoly terhet jelentene” – mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője.

Amennyiben a Bizottság azt állapítja meg, hogy állami támogatás áll fenn, meg kell vizsgálnia, hogy az összeegyeztethető a belső piaccal. Ezt a tagállamnak kell bizonyítania, amelyet a magyar fél mindezidáig nem tett meg. Az Energiaklub álláspontja szerint az összeegyeztethetőség feltételei sem teljesülnek, a támogatás több ponton sérti az európai uniós jogszabályokat, így nem engedélyezhető, azaz tiltott állami támogatás.

Az összeegyeztethetőség egyik kritériuma, hogy a tagállam igazolja: számos forgatókönyvet megvizsgálva Paks II megépítése szolgálja a jövőben a legjobban a magyar energiaellátást. A magyar GDP legalább 10%-át kitevő beruházás indokoltságát a lehető legrészletesebben alá kell támasztani. Ilyen vizsgálatokat azonban a magyar kormány mindezidáig nem tudott felmutatni. A paksi döntés szakmailag megalapozatlan, nem előzték meg többek között arra vonatkozó vizsgálatok, hogy hasonló mértékű beruházás energiahatékonysági intézkedésekbe és megújuló energiaforrások támogatásába hogyan segítené az energiaellátás biztonságát.