Csernobil-évforduló

Felvonulás és istentisztelet Csernobilra emlékezve

Mintegy ötezer ember, köztük sok sugárbeteg tartott felvonulást a hét végén Kijevben, és mintegy száz ember vett részt hétfőre virradóra az ukrán fővárosban a 18 évvel ezelőtti csernobili atomerőmű-katasztrófa áldozatai emlékének szentelt istentiszteleten.
Sok felvonuló olyan hozzátartozója vagy barátja képét tartotta kezében, aki a csernobili atomerőmű 1986. április 26-i felrobbanása következtében halt meg, vagy magában a nukleáris reaktorban, vagy a reaktor katasztrófájával összefüggő betegségekben.
A hivatalos adatok szerint a robbanásban 31 ember vesztette életét. Nem hivatalos becslések szerint 1986 és 1990 között 25 ezer ember - katona és polgári személy - vesztette életét, akiket a baleset után a helyszínre vezényeltek különböző mentési munkálatok elvégzésére, köztük a reaktor fölé emelt betonszarkofág felépítésére.
A Csernobilhoz köthető leggyakoribb betegségek a pajzsmirigy- és a vérrák, egyéb rosszindulatú daganatok, mentális megbetegedések. Becslések szerint Ukrajnában, Fehéroroszországban és Oroszországban együtt körülbelül 7 millió embert sújtott fizikailag vagy pszichésen a csernobili katasztrófa.
Ukrajnában 2004 elejéig több mint 2,32 millió embert kezeltek kórházban a csernobili atombalesettel összefüggő betegséggel.
Az áldozatokra emlékeztek Szlavutics városában is, ahol a 2000-ben bezárt atomlétesítmény egykori alkalmazottai laknak.

AP/AFP/MTI - Kijev/Budapest, 2004. április 26.