Áram megújuló energiából – Milliárdos bevételi lehetőségek Magyarország számára is

A WWF legújabb tanulmánya szerint az EU új tagállamai a következő 20 évben legalább 18 milliárd eurónyi, megújuló energiaforrásokat érintő, munkahelyteremtő, környezetbarát befektetést kockáztatnak, amennyiben kormányaik nem végzik el a szükséges jogi reformokat, és nem fektetnek nagyobb hangsúlyt a megújuló energiafelhasználást ösztönző rendszerekre.

"A csatlakozó államoknak kulcs szerepük van a kibővített Európa zöld áramtermelővé alakításában" - mondta Giulio Volpi, a WWF klímapolitikai munkatársa kutatás koordinátora.
A tanulmány a megújuló energiaforrások támogatását előíró EU irányelv átvétele terén elért eredményeik szempontjából értékel nyolc csatlakozó országot. A direktíva a megújuló energiák 1999. évi 5,4 százalékos részarányának 11 százalékra való növelését irányozza elő 2010-re. A vizsgált országok közül Szlovénia mutatja a legrosszabb teljesítményt - a megcélzott megújuló hányad túl alacsony, és a megújuló projektekkel kapcsolatos eljárások rendkívül bonyolultak. Litvánia ezzel szemben pozitív példát mutat a garantált átvételi árak alkalmazásában. Magyarország a húsz pontos skálán 10 pontot ért el, ami közepes eredménynek számít. Pontszámait tekintve megelőz minket Csehország, Litvánia és Lengyelország is.