Mikortól vásárolhatunk környezetbarát áramot? - új kiadványunk



A kiadvány ingyenesen hozzáférhető az Energiaklub irodájában

2004-től Magyarország is az Európai Unió tagja lesz, mely számos előnnyel és hátránnyal, kötelezettségek és jogok keletkezésével, átalakulásával fog járni. A környezettudatos villamosenergia-fogyasztás támogatását illetően örvendetes lépésre számíthatunk. Az áramcímkézés alább bemutatott rendszerének bevezetése lehetővé teszi az alapvető fogyasztói jogok hatékonyabb érvényesítését. Ezek közül is kiemelten az információhoz való jog, a választás joga és az egészséges környezethez való jog érvényesül az áramcímkézés intézményében.

Környezetbarát áram

Az árampiaci liberalizáció a lakossági fogyasztók részére 2008-tól teszi lehetővé a szabad szolgáltató-választást. Döntésünkben több tényező is szerepet játszhat: a villamos energia ára, a szolgáltatás vagy az ügyfélszolgálati ügyintézés minősége. Egy 2003-ban született EU szabályozás már azt is lehetővé teszi, hogy az áram környezeti jellemzői alapján döntsünk.

A környezetbarát áram megújuló, azaz nap-, szél-, víz-, vagy geotermikus energiaforrásokból, esetleg biomasszát felhasználó erőművekből származik. Persze a legzöldebb energia az, amit meg sem termelünk.

Miért fontos a környezetbarát áram?

A különböző energiaforrásoknak eltérő környezeti hatásuk van, melyeket az új szabályozás három szempont szerint vizsgál:

  1. az egységnyi árammennyiség előállításával járó széndioxid kibocsátás mértéke
  2. a felhasznált erőforrások rendelkezésre álló készleteinek nagysága, illetve
  3. az áram előállítása során keletkező hulladék mennyisége és minősége.

Például a széntüzelésű erőművek széndioxid kibocsátása nagyon jelentős, míg a szélenergia hasznosításánál gyakorlatilag nincs ilyen. A kőolajból és a földgázból véges készleteink vannak, ezzel szemben a napenergia nem fogy el. Az atomerőművek működése során rendkívül mérgező hatású nukleáris hulladék keletkezik, amelynek kezelése hatalmas összegeket emészt fel, és technikailag megoldatlan kérdés a mai napig.

Hogyan járulhatunk majd hozzá az “zöld áram” elterjedéséhez?

A környezetbarát áramtermelési módok elterjedését úgy támogathatjuk, hogy az áramszolgáltatók felé jelezzük, hogy szeretnénk “zöld áram”-ot fogyasztani. A fogyasztói igények megjelenítenek egy piaci keresletet. Azok az áramszolgáltatók, akik a liberalizált piacon minden módon a fogyasztóik megtartására fognak törekedni, megpróbálják majd kielégíteni a környezetbarát áram iránt mutatkozó keresletet, vagyis igyekeznek majd olyan áramtermelőktől vásárolni az áramot, amelyek megújuló energiaforrásokból állítják azt elő. Egy másik lehetőség a szolgáltatók számára, hogy maguk fognak megújuló energiaforrásokat hasznosító beruházásokba. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a fogyasztó környezetbarát áramfogyasztása által hozzájáruljon a környezetszennyezés csökkentéséhez.

Mi az az áramcímkézés?

A címkézés során a számlát áramtermeléssel kapcsolatos környezeti információkkal egészítik ki, hogy ezzel támogassák a környezettudatos áramfogyasztói döntéseket. Az EU szándéka az új rendszer bevezetésével, hogy a piaci mechanizmusokon keresztül ösztönözze az energiapiac “zöldítését”, a környezetbarát, megújuló energiafelhasználás elterjedését. Az Európai Unióban a kisfogyasztók körében 2007-től működik az áramcímkézés.

Magyarországon legkorábban 2008-tól léphet életbe a rendszer. Az Európai Uniós szabályzat átvételéért és megvalósításáért a Magyar Energia Hivatal, illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium felelős.

Milyen mindennapi változásokra számíthatunk?

A szolgáltatók valószínűleg több áramszolgáltatási csomagot fognak kidolgozni, így nem csak a szolgáltatók, hanem a különböző csomagok között is választhatunk, hasonlóan a telefonhoz. A különböző csomagoknak megfelelően eltérőek lesznek a csúcsidőszakok, a fizetendő tarifák és a fosszilis-megújuló-nukleáris energiaforrások felhasználásának aránya.

A villanyszámla mellékletben tájékoztatják a fogyasztót arról, hogy milyen környezeti jellemzőkkel bíró áramot vásárol. Információt kapunk arról, hogy az áramot hány százalékban állították elő megújuló energiaforrásból, nukleáris technológiával, szén, gáz vagy más fosszilis alapanyagból. Kiderül az is, hogy importált vagy az ország határain belül előállított áramot használunk-e.

A szolgáltatóknak létre kell majd hozniuk olyan részletes információforrásokat is, ahol elmagyarázzák a mellékletben feltüntetett adatokat, és háttér információkat nyújtanak a felhasznált energiaforrások környezeti hatásairól.

Jelmagyarázat



Az egyik lehetséges címketervezet, amelyet az Európai Unió országaiban bevezethetnek. Forrás: Consumer Choice and Carbon Consciousness: Electricity Disclosure in Europe, Environmental Change Institute, 2003

A villanyszámla melléklete tartalmazza az áramszolgáltató egészére és a választott “áramcsomagra” vonatkozó információkat is.

1 - A csomag és az áramszolgáltató neve, telefonszáma és internetoldalának címe.

2 - A lehetséges energiaforrások felsorolása: szén, gáz, nukleáris-, víz-, szél-, napenergia, biomassza. Az utolsó sorban feltüntetik az energiaimport arányát.

3 - Az adott csomagra jellemző energiaforrások aránya.

4 - Az áramszolgáltató egészére jellemző energiaforrások aránya.

5 - Az egész ország energiafogyasztására jellemző energiaforrások aránya.

6 - A kördiagram tartalma megegyezik a 4-gyel jelölt oszlop adataival.

7 - Az adott csomagban megvásárolt, és a szolgáltató által összességében értékesített áram környezeti hatásai. Itt külön kitérnek a szén-dioxid hatására, amely a globális éghajlatváltozásért felelős, és a nukleáris hulladékok által okozott környezeti hatásokra. A mező közepén húzódó függőleges vonal az országos átlagot jelöli.

8 - A további részletes információk helye, amely lehet egy internetoldal, vagy egy tájékoztató füzet megnevezése.